V polovině února byla v ČR představena nová bezzrcadlovka

 

     OLYMPUS OM-D E-M5 Mark II.

 

     Magneziové , prachu, vodě a mrazu odolné tělo skvěle padne do ruky, ovládací prvky jsou tam, kde je fotograf chce mít. Vynikající pětiosý stabilizátor přímo v těle fotoaparátu je u Olympusu již známou předností, pro nový model ho výrobce ještě vylepšil. Podle odborných testů to je v současnosti nejvýkonnější stabilizátor na světě. Protože je přímo v těle fotoaparátu, nemusí fotograf kupovat dražší a těžší stabilizované objektivy. Může tedy použít také své objektivy starší.

     I když Olympus stále považuje za svou vlajkovou loď OM-D EM-1, najdeme i v novém přístroji možnosti, které nadchnou každého profesionála. Jmenuji alespoň autofokus, který zvládne v kontinuálním ostření 9 snímků za sekundu (mimochodem pracuje s 81 zaostřovacím bodem v ploše snímku). Mezi další bonbónky patří mechanická závěrka s nejkratším časem 1/8000 sec, ale především NAPROSTO TICHÁ elektronická závěrka s časem až 1/16 000 sec. Takže už žádné otáčející se nasupené obličeje na koncertech či v divadle, žádné speciální protihlukové vaky… WIFI ovládání na dálku z telefonu, tabletu či počítače se může hodit nejen při fotografování zvěře a sportu, ale například také v ateliéru. Výklopný a otáčecí displej a velmi kvalitní elektronický hledáček zmiňovat nemusím, ty už majitelé Olympusů znají, stejně jako je nepřekvapí, že nový model je o více než 34% menší a o více než 37% lehčí než klasická zrcadlovka.

     Překvapivě hodně pozornosti konstruktéři věnovali možnosti natáčení kvalitního videa. Vestavěný stabilizátor umožňuje plynulé záběry i bez dalších vyvažovacích systémů či konstrukcí pro pojezd kamery. Tvůrce má možnost volit obrazovou frekvenci 60, 50, 30, 25 nebo 24 snímků za vteřinu. Navíc při velkém přenosovém toku 77Mbps. Závidět mu tak mohou majitelé drahých videokamer. Pro tvorbu videa přibyl k stereo mikrofonnímu vstupu i užitečný jack pro sluchátka. Najdeme také HDMI výstup…

     Při fotografování mne překvapil velký dynamický rozsah i celková kvalita snímků už v základním, 16 Mpix rozlišení.. Tím se ovšem dostáváme k další mimořádné vlastnosti Olympusu OM-D E-M5 MarkII. Při běžném fotografování má snímek rozlišení 16Mpix. Konstruktéři tohoto přístroje však šikovně využili možnosti kvalitního stabilizátoru. Tak, že jeho úmyslným pohybem dokáží zvýšit rozlišení na 40 Mpix (u jpg. snímků) a až na 63,7 Mpix u snímků RAW!!! Fotoaparát v tomto případě exponuje postupně 8 obrázků – první 4 jsou posunuty o jeden celý pixel, další čtyři „exponují“ v mezerách mezi jednotlivými pixely snímače. Samozřejmě to funguje jen u nepohybujících se předloh a s kvalitním stativem. Je to malý zázrak. Měl jsem možnost hodnotit na zvětšeninách 1,5x 1 metr. Kdybych nosil klobouk, tak ho před konstruktéry smekám.

 

     Velmi kladně hodnotím také skutečnost, že tvůrci ani v tomto případě neopustili svou tradici a nevydali se cestou specializovaných přístrojů, které známe například z Olympijských her. U řady Olympus OM-D oceňuji naprostou všestrannost aparátů. Všestrannost na nejvyšší úrovni , dovolující člověku, který nemá několik drahých fotografických přístrojů, dosáhnout profesionální výsledky v libovolné oblasti jeho práce. V případě modelu OMD mám vždy přístroj, se kterým pohodlně a bez problémů nafotografuji sport či tvrdou reportáž, přitom nenápadný a malý fotoaparát pro pouliční (street) fotografii a pro potřeby cestovatelů. Fotoaparát, jehož vlastnosti a možnosti obdivuji v ateliéru při zakázce z oblasti módní či produktové fotografie.

     Jsem rád, že jsem byl mezi prvními, kdo měl možnost Olympus OM-D E-M5 Mark II u nás vyzkoušet. Je to pozoruhodný přístroj. Vášnivého amatéra nadchne, profesionála potěší a nezklame.                                                                                                              

     Jeho podrobné parametry najdete na www.olympusobchod.cz

 

Přidat komentář


Zvýrazněné položky jsou povinné.

Přehled komentářů

  1. Doporučení fotoaparátu (Mariana Táborská, 25. 2. 2015 10:02:08) Odpovědět

    Dobrý den,
    se zájmem jsem si přečetla Vaše hodnocení nového přístroje Olympus. Zaujala mě Vámi chválená odolnost proti prachu. Chystám se na safari do Afriky a hledám vhodný fotografický přístroj (zatím používám pouze kompakty). Chtěla bych se zeptat, zda je tento typ vhodný i pro pokročilé amatéry (zmiňujete zejména profesionály) a popř. který z teleobjektivů Olympus byste mi na cestu doporučil. Předem děkuji.

  2. Burning mouth syndrome (BernHeish, 12. 5. 2019 11:30:44) Odpovědět

    What is chronic abdominal pain in children? Children aged 4 to 17 years may have chronic abdominal pain. The pain occurs in your childs abdomen at least 3 times in 3
    <a href=http://magdalenabus.tk/page/why-does-my-tongue-burn/>Why does my tongue burn</a>

  3. How to get pregnant very fast | how to get pregnant really fast (Toricam, 30. 9. 2019 17:33:34) Odpovědět

    At my hospital if we have time to place an IV and get your labs results; then you can get an epidural if you can remain still enough for the anesthesia team to safely place it. This is likely dependent on the facility. Sometimes labor is simply moving too fast, and there is not enough time for it to be placed or for it to take effect.
    <a href=http://howtogetpregnantfast.cf/>How to get pregnant very fast | how can i do to get pregnant fast | some tips on how to get pregnant fast</a>